Donkere rosé
Informatie (regio)
Petit verdot |
Momenteel viert de Provence rosé hoogtijdagen en wijnmakers uit andere windstreken gaan met frisse tegenzin over op het vervangen van hun donkere rosé door een lichte frisse, mineralige stijl met aanzienlijk minder smaak. Als de rosé druiven iets vroeger in het seizoen worden geplukt, heeft deze meer frisheid en iets onrijpere tonen die ervoor zorgen dat de rosé niet te log wordt en frisheid mist. Als de schilletjes van deze frissere druiven langer macereren in haar sap dan krijgt deze meer kleur en meer smaak en is toch fris. Dit geldt zeker voor frissere streken en streken als de Cévennes. Druiven op ruim 200 m hoogte met bodems die de druiven meer hoogbenodigde zuren geven in de volle Mediterrane zon en die ’s ochtends geplukt worden voor meer frisheid in de druif.
Terroir: In de uitlopers van de Cevennen, in een heuvelachtig landschap met dennen, eiken en cipressen, ligt het Domaine de l'Orviel. Orviel betekent "oud goud” in het Occitaans (Langue d’Oc en symboliseert perfect de gouden kleur van de witte druiven, Chardonnay, Viognier, Sauvignon, Grenache en Roussanne (de helft van hun 20 hectare grote domein). Hun wijngaarden met rode druiven zijn beplant met Syrah, Grenache, Merlot, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot en Cinsault. Deze ranken hebben hun terroir met een perfecte zonovergoten expositie op bodems van klei en kalksteen. Het licht getemperde Mediterraanse klimaat (door de heuvels) geeft een constante kwaliteit aan de wijnen op bodems van zandsteen, kiezels, alluviaal en hard kalksteenplateaus met hoogtes tot 630 m.
Wordt in Bordeaux in kleine percentages toegevoegd aan de blend om power, concentratie en specerijen toe te voegen. Mits deze rijp zijn, want ze rijpen laat. In dit zachtere, zwoelere klimaat worden de druiven wel rijp.
|