De Dolium heeft een robijnrode kleur met een behoorlijke, diepe body. De wijn is aromatisch met fruitige, royale aroma’s van zwoel rood fruit, aroma's van kersen en pruimen en lichte aroma's van zwarte peper. Het fijne aan de Dolium is dat die slechts een zeer ingetogen geur heeft van de rijping in Amforen wat hem erg prettig maakt. In de mond tonen van roep fruit, elegante tannines, fluweel, filmend met een flinke smaakintensiteit en een zeer lange afdronk door de balancerende frisheid van het Zuid-west klimaat.
Bij wild, cassoulet, stoofvlees, gegrild vlees en geconfijte eend
Land |
Frankrijk |
Streek |
Sud Ouest |
Substreek/ Appelatie |
Gaillac AC |
Producent |
Chateau Adélaïde |
Druivensoort |
Duras |
Smaaktype |
Rijp fruit, balans, concentratie, verfijning, intrigerend |
Vinificatie |
De druiven staan aangeplant op het Plateau van Cordais en hebben een bodem van kalksteen met klei. Totale ontsteling waarna fermentatie en rijping in amforen van klei van druiven die geperst zijn met de voet. |
Houtrijping |
Nee |
Houdbaarheid |
T/m 10 jaar na de oogst |
|
|
Serveertemperatuur |
16-17°C |
Inhoud |
75 cl |
Alcohol |
14,0% |
|
|
Chateau Adélaïde
Duras
|
Gelegen in de Sud Ouest maakt de familie Ferretti op traditionele wijze Gaillac wijnen met inheemse en regionale druivensoorten als Braucol, Duras, Mauzac en loin de l’oeil. Op hun 14 hectare aan wijngaarden tref je ook nog Syrah, Sauvignon, Cabernet en Merlot aan. De wijnbouw gebeurt op duurzame wijze: regelmatige grondbewerking geeft stikstof aan de plant en zuurstof aan de klei-humus bodems. Tenslotte worden alle druiven handmatig geplukt.
De langst nog “levende” Druif uit Gaillac (en groeit niet in de appellatie Duras). De wijn van de Duras-druif heeft in de regel een diepe kleur, volle body met structuur en levendige zuren.
|