De Amélie heeft een strogelen kleur en is een zeer elegante wijn met een heerlijke aromatiek. Rijpe geuren van cassis, citrus, witte perzik, abrikoos komen voorbij. Daarnaast een lichte sensatie van Mediterraanse tuinkruiden (garrigues) en vanille en toast van het hout. In de mond is de Amélie vol maar fris met volop uitegsproken fruit en weer de vanille en toast. In de afdronk een enorm intrigerend klein bittertje van roze grapefruit. Wat een verademing!
Heerlijk bij vis en kreeft in saus, of gegrilde kip of coquilles, maar ook bij een kaasplankje.
Land |
Frankrijk |
Streek |
Cévennes |
Substreek/ Appelatie |
IGP Pays d'Oc |
Producent |
Vignes de l'Arque |
Druivensoort |
80% Chardonnay, 10% Viognier, 10 % Sauvignon blanc |
Smaaktype |
Fruitig verfijnd elegant |
Vinificatie |
De Amélie fermenteert en rijpt voor de helft in temperatuur gereguleerde roestvrij stalen vaten en voor de andere helft in nieuwe barriques. Hierin verblijft de wijn 9 maanden. |
Houtrijping |
Ja, de helft van deze assemblage rijpt 9 maanden in nieuwe barriques. |
Houdbaarheid |
t/m 7 jaar na de oogst |
|
|
Serveertemperatuur |
9-10°C |
Inhoud |
75 cl |
Alcohol |
13,5% |
Informatie (regio) |
De ranken van de Viognier en Sauvignon Blanc druiven in deze assemblage zijn 20 jaar oud en de ranken van de Chardonnay zijn 30 jaar oud.
Vignes de l’Arque bezit 80 ha aan wijngaarden in de appellaties Duché d’Uzès, Pays de Cévennes en Pays d’Oc. Het streven is naar een zo hoog mogelijke kwaliteit door een grondige selectie van de juiste percelen met druiven voor de verrassende assemblages. Sinds 2014 is het in de overgang naar het produceren van biologische wijnen die artistiek zijn zonder toevoegingen van onnatuurlijke producten. Dit gaat natuurlijk op zeer kleine schaal per wijn zonder technologische standaardisatie! De druiven worden rijp geplukt en er wordt een geringere hoeveelheid sulfiet toegevoegd vanuit het biologisch oogpunt. De wijngaarden krijgen de volle Mediterrane zon en liggen in de verkoelende heuvels vanwaar de wijnen hun finesse krijgen. |
|
|