De Butinière heeft een citrusgele kleur met elegante aroma’s van rijpe abrikozen,perzik en grapefruit. Daarnaast heeft de Butinière een lichte zweem vanille, een prettige beurre noisette en een beetje brioche. Er komt na iedere swirl van het glas een andere geur naar boven. In de mond een rijke mondvullende structuur die zeer prettig aanvoelen doordat de rijkheid gedragen wordt door frisse tonen die voor de nodige diepgang zorgen.
Wederom dat heerlijke rijpe fruit, maar ook weer dat botertje, een hazelnootje en ga zo maar door. De Butinière intrigeert en betovert een ieder die hem proeft! Zelfs niet ABC-drinkers (Anything But Chardonnay).
Lekker bij gebakken gamba’s bij kip gevuld met rivierkreeftjes, bij kalfsvlees met paddenstoelen en bij kazen als Comté en Epoisse en bij geitenkaas.
Land |
Frankrijk |
Streek |
Languedoc |
Substreek/ Appelatie |
Limoux AC |
Producent |
Anne de Joyeuse |
Druivensoort |
Chardonnay |
Smaaktype |
|
Vinificatie |
Men inspecteert de ranken en enkel de rijpste druiven worden handmatig geplukt. Vervolgens vindt een 2e selectie plaats op de sorteertafel voordat de druiven het vat ingaan. Dan worden de steeltjes verwijdert en worden de hele druiven direct geperst, vervolgens weken ze op koude temperatuur in. In temperatuur gecontroleerde vaten vindt de fermentatie plaats, worden de gistcellen regelmatig omgeroerd (battonage des lies). De wijnen rijpen een 8-tal maanden in barriques.
|
Houtrijping |
Ja, 8 maanden in barriques (1/3 nieuw, 1/3 één keer gebruikt en 1/3 twee keer gebruikte vaten). Een 100% Chardonnay mag krijgt de Limoux-appellatie als deze haar rijkheid heeft verkregen door fermentatie in eiken vaten (ook grotere houten vaten). De Butinière is gefermenteerd in kleine vaten en is hierdoor nog rijker. |
Houdbaarheid |
t/m 8 jaar na de oogst |
|
|
Serveertemperatuur |
11-12°C |
Inhoud |
75 cl |
Alcohol |
13,5% |
|
|
In de wijngaard
Butinière
Informatie (regio) |
Gemaakt van druiven uit 20 jaar oude heuvelranken met in het westen van de Limoux (oceanisch) klei en kalksteen bodems voor elegantie. In het noordoosten (Mediterraan) zorgt de fijne kleibodem voor het fruitige karakter en de verkoelende Pyreneeën in het zuiden geven de wijn frisheid en vitaliteit. De snoeiwijze, de groene oogst, de lage opbrengst en de gedoseerde rijping op fust maken deze wijn uitzonderlijk.
Het permanente Protect the planet project heeft ervoor gezorgd dat er meer bijen terugkeerden in de wijngaarden. Hiermee is het natuurlijke ecosysteem meer hersteld. Een butinière is een “nectar verzamelaar” (zie etiket) die in dit geval de authentieke smaak weergeeft van een herontdekt landschap.
Met haar Krijt bodems uit het einde van Jura-tijdperk is de opper- Aude vallei (20 km van Limoux) beroemd om haar wijnen uit hooggelegen wijngaarden in heuvels waar op grotere schaal fossielen van de laatste dinosauriërs in Europa in de bodem te vinden zijn. Indicatief voor de kwaliteit van het terroir van de hooggelegen wijngaarden zijn de verrassende bewijzen van 65 tot 75 miljoen jaar geleden (Volledige fossiele skeletten van dinosaurussen, gigantische vogels of eieren) die de wijnmakers regelmatig terugvinden in de rode kleigronden in de omstreken van Limoux in de Pyreneeën-Languedoc. Een van de 2 soorten die gevonden zijn is de Ampelosaurus Atacis (betekent dinosaurus uit de wijnstreek Aude) waarna deze Chardonnay is vernoemd. Anne de Joyeuse ondersteunt het werk van onderzoekers uit de Dinosauria-associatie en het museum dat vijftien jaar geleden is opgericht in Espéraza.
|