De Essentiel heeft een diepe robijnen concentratie met purperen schitteringen. De neus is opvallend geparfumeerd met geuren van zwart fruit. Naast de aanwezige tanninestructuur krijgt de Essentiel diepgang van het frisse maar rijpe zwarte fruit. Hiernaast een elegante sensatie van specerijen en een volle smaak. In de voorgaande jaren vielen kracht van de zuren en aanwezige drogende tannines erg op. Inmiddels medio 2020 is deze wijn zacht geworden en is er nog een lichte sensatie van tannines en is de wijn vol geworden en zijn de zuren op de achtergrond getreden.
Zeer prettig bij Magret de Canard, gedroogd vlees, steak tartare en carpaccio.
Land |
Frankrijk |
Streek |
Provence |
Substreek/ Appelatie |
Provence |
Producent |
Chateau Saint-Esprit |
Druivensoort |
Syrah, Cabernet sauvignon, Grenache |
Smaaktype |
Fris en fruitig |
Vinificatie |
’s-Ochtends vroeg worden de druiven geplukt. Omdat Cabernet later rijp is, wordt deze later geoogst. De steeltjes worden verwijderd en er vindt 2 weken maceratie plaats in roestvrijstalen vaten op lage temperaturen. Zodat het frisse en fruitige karakter blijft behouden. De opvallend diepe concentratie is voortgekomen door het frequente overpompen van de wijn met meer extractie van tannines en aroma’s. |
Houtrijping |
Nee |
Houdbaarheid |
t/m 6 jaar na de oogst. |
|
|
Serveertemperatuur |
16-18°C |
Inhoud |
75 cl |
Alcohol |
14,0% |
Informatie (regio) |
Terroir: De ranken zijn gelegen op 300 m hoogte. De klei-kalksteen wijngaarden met veel rood ijzer (uit het Trias-tijdperk) geven de wijnen hun body en textuur. Hun kalkstenen wijngaarden met veel zwerfkeien geven de wijnen finesse en complexiteit. De continentale Var-heuvel en de Middellandse zee zorgen voor een droge, milde dag en koele nachten; ideaal voor een lang rijpingsseizoen.
|
|