De wijn heeft een citroengele kleur en een intense neus met geuren van witte bloemen, tropisch fruit (ananas) en citrus (roze grapefruit). De aanzet in de mond is vol en zuiver en de toast van de houtrijping is elegant waarneembaar. De wijn heeft een behoorlijke body en kracht maar die worden gedragen door zuren die de wijn elegant maken. De afdronk is intens en lang. Door het rijpen in verschillende types vaten ervaar je een grote diversiteit. Tevens heeft deze wijn finesse doordat de druiven in frissere wijngaarden groeien en de wijn temperatuur gereguleerd is gerijpt.
Lekker bij vis in bladerdeeg, kip met citroengras (sereh) of geitenkaas
Land |
Frankrijk |
Streek |
Languedoc (Limoux) |
Substreek/ Appelatie |
Vin de Pays d'Oc |
Producent |
Anne de Joyeuse |
Druivensoort |
Chardonnay |
Smaaktype |
|
Vinificatie |
Men inspecteert de ranken en enkel de rijpste druiven worden handmatig geplukt. Vervolgens vindt een 2e selectie plaats op de sorteertafel voordat de druiven het vat ingaan. Dan worden de steeltjes verwijdert en worden de hele druiven direct geperst, vervolgens weken ze op koude temperatuur in. In temperatuur gecontroleerde vaten vindt de fermentatie plaats, worden de gistcellen regelmatig omgeroerd (battonage des lies). De wijnen rijpen een 8-tal maanden in barriques.
|
Houtrijping |
Ja, 8 maanden in barriques |
Houdbaarheid |
t/m 6 jaar na de oogst |
|
|
Serveertemperatuur |
9-11°C |
Inhoud |
75 cl |
Alcohol |
13,0% |
|
|
Informatie (regio) |
In de wijngaarden van de Ampelosaurus op hooggelegen “krijtige rode klei”-bodems met kalksteen en kiezels wordt met respect voor de omgeving bewerkt. Tussen de ranken groeit gras en met de nieuwste technieken die de natuurlijke cyclus van de ranken volgen probeert men biodiversiteit te ontwikkelen. Ook wil men een zo hoog mogelijke kwaliteit en houdt men de opbrengsten laag.
Met haar Krijt bodems uit het einde van Jura-tijdperk is de opper- Aude vallei (20 km van Limoux) beroemd om haar wijnen uit hooggelegen wijngaarden in heuvels waar op grotere schaal fossielen van de laatste dinosauriërs in Europa in de bodem te vinden zijn. Indicatief voor de kwaliteit van het terroir van de hooggelegen wijngaarden zijn de verrassende bewijzen van 65 tot 75 miljoen jaar geleden (Volledige fossiele skeletten van dinosaurussen, gigantische vogels of eieren) die de wijnmakers regelmatig terugvinden in de rode kleigronden in de omstreken van Limoux in de Pyreneeën-Languedoc. Een van de 2 soorten die gevonden zijn is de Ampelosaurus Atacis (betekent dinosaurus uit de wijnstreek Aude) waarna deze Chardonnay is vernoemd. Anne de Joyeuse ondersteunt het werk van onderzoekers uit de Dinosauria-associatie en het museum dat vijftien jaar geleden is opgericht in Espéraza.
|