Diepe robijnen kleur met volop donkerblauw en zwart fruit met daaromheen specerijen en cacao. In de mond eerst die fluwelen aanzet en dan volop romig, donker fruit. Vervolgens de structuur en balancerende frisheid tegen al die rijkheid. In de afdronk specerijen die zeer lang doorgaan. Nu (eind 2023) een mooie wijn met diepgang die nog volop aan complexiteit te winnen heeft.
Prettig bij gerechten met rib eye en rundsstoof.
Land |
Spanje |
Streek |
Rioja Alta |
Substreek/ Appelatie |
Rioja D.O.C.a |
Producent |
Bodegas Cialu (onderdeel van F. Olimpia) |
Druivensoort |
Tempranillo |
Smaaktype |
Indrukwekkend, balans, donker fruit, specerijen, concentratie |
Vinificatie |
De druiven zijn van ongeveer 50 jaar oude ranken in de Las Terrazas-wijngaard op 700m hoogte in de Rioja Alta op bodems van klei met kalksteen. Deze aangelijnde gobelet-ranken leveren lage opbrengsten van geconcentreerde druifjes. Ze worden handmatig geplukt en ondergaan een temperatuur gecontroleerde maceratie in roestvrij staal van circa 25 dagen. Het sap ondergaat delestage - voor meer kleur en fruitconcentratie en minder harde tannines – en ook geregeld remontage – voor eveneens meer kleurabsorptie en ook meer structuur. Na de vergisting rijpt de wijn 16 maanden in barriques uit zowel Frankrijk als van Amerikaans eiken, waarvan de een klein gedeelte nieuw en de rest 1x gebruikt. Hierna zijn de flessen 36 maanden verdwenen de kelder in. |
Houtrijping |
ja, 16 maanden in deels nieuwe barriques |
Houdbaarheid |
t/m 12 jaar na de oogst |
|
|
Serveertemperatuur |
17-18°C |
Inhoud |
75 cl |
Alcohol |
14,0% |
|
|
Informatie (Bodegas Cialu)
|
Circa 50 jaar geleden startte de familie Cialu in Bobadillo het wijngoed Een voor Rioja qua volume een zeer bescheiden familie met 40 ha in het hart van La Rioja midden tussen de kloosters van San Millan en Valvanera. In 2016 overgenomen door F. Olimpia worden nog steeds alle wijnen traditioneel met dezelfde essentie, principes, filosofie, toewijding en uitmuntendheid gemaakt.
In 2001 is een nieuwe winery gebouwd waar Frans en Amerikaans eikenhout worden gecombineerd om de bijzondere wijnen van Cialu te produceren. Innovatieve processen en technieken gecombineerd met ervaring en traditie zorgen voor de zeer hoge kwaliteitstandaard.
F. Olimpia heeft ervoor gekozen om de icoonwijnen van Bodegas Cialu ook als F. Olimpia door het leven te laten gaan.
|