De barriquerijping heeft een wijn opgeleverd die zacht en vol is. De aroma’s zijn rijk en zwoel met geuren van romig zwart fruit met vanille en caramel. Ook in de mond weer die heerlijke romige bramen. De textuur van de wijn is hemels zacht. Het romige fruit wordt afgewisseld door caramel en vanille. Ook de afdronk is zacht, maar prettig droog en is lang waar te nemen.
Lekker bij: Spare ribs van de BBQ, gegrilde steak, bij wild of bij de cassoulet.
Land |
Frankrijk |
Streek |
Languedoc |
Substreek/ Appelatie |
Malepère AC |
Producent |
Anne de Joyeuse |
Druivensoort |
34 % Merlot, 33% Cabernet sauvignon, 33% Cabernet franc |
Smaaktype |
Soepel en rond |
Vinificatie |
De druiven van deze assemblage van hoge kwaliteit (lage opbrengsten) worden handmatig geoogst. Hierna vindt direct een 2e selectie plaats op de sorteertafel voordat de druiven de tank ingaan. Elke druivensoort wordt apart gevinifieerd, Voor de fermentatie ondergaan De handgeplukte druiven worden ontsteeld voordat ze gemacereerd (kleur en smaken ontrekken uit de schilletjes) worden. Tijdens de vergisting worden de naar boven drijvende schilletjes in de kleine open tanks regelmatig naar beneden geduwd (pigeage). De vergisting gebeurt temperatuur geconctroleerd, waarna de wijn wordt overgeplaatst naar kleine eiken barriques waar deze 12 maanden verblijft.
|
Houtrijping |
Ja, 12 maanden in barrique. |
Houdbaarheid |
t/m 10 jaar na de oogst. |
|
|
Serveertemperatuur |
17-18°C |
Inhoud |
75 cl |
Alcohol |
13,0% |
|
|
Informatie (regio) |
Malepère AC: Enkel rode druiven en wijnen van met name Merlot, Cabernet sauvignon en Cabernet franc (basis van meeste rosés) die wel hun volledige rijpheid bereiken. Malbec is ook toegestaan en Cinsault wordt gebruikt voor rosé. Grenache speelt een ondergeschikte rol en mag in bescheiden mate toegevoegd worden aan de assemblage, al is het maar de vraag of hij rijp wordt net als de gelijkende druif Lledoner Pellut.
|