Deze Haut-Médoc Cru Bourgeois heeft een diepe kleurconcentratie met volle geuren van gedroogd fruit (vijgen) en rijpe cassis met vegetale tonen. Op de achtergrond een dot vanille samen met het typische Bordeaux-sigarenkistje en cederhout die de wijn complexiteit geven. In de mond ook weer dat lekkere rijpe rode fruit dat elke slok interessant blijft door de aanwezige zuren. Het zwarte fruit (cassis) en de rijpe volle ronde tannines geven een sappig haast zoet mondgevoel. De houtsmaken in de afdronk vermengd met rijp cassis zorgen voor een zeer lange afdronk.
Heerlijk bij rood vlees of gegrild wit vlees, bij vederwild en bij rijkere kazen.
Land |
Frankrijk |
Streek |
Bordeaux |
Substreek/ Appelatie |
Haut-Médoc Cru Bourgeois |
Producent |
Chateau Tour St Joseph |
Druivensoort |
50% Merlot, 45% Cabernet sauvignon, 5% Cabernet franc |
Smaaktype |
Complex stevig krachtig |
Vinificatie |
De wijn heeft 12 maanden gerijpt op kleine eiken barriques (vaten van 225 liter). 1/3 deel wordt jaarlijks vernieuwd. |
Houtrijping |
Ja, 12 maanden |
Houdbaarheid |
t/m 10 jaar na de oogst |
|
|
Serveertemperatuur |
16-18°C |
Inhoud |
75 cl |
Alcohol |
13,5% |
|
|
Informatie (regio-domein)
Over Cru Bourgeois
|
Tour St Joseph ligt op het hoogste punt van de gemeente Cissac. Een ideale plek voor deze Cru Bourgeois want het grenst in het noord oosten aan Saint-Estèphe en in het zuid oosten aan Pauillac. Bordelaise wijnen zijn jaarlijks onderhevig aan zeer verschillende weersomstandigheden. Gelukkig hebben de wijngaarden van deze wijn een zeer goede expositie t.o.v. de zon. Om een zo constant mogelijke kwaliteit te kunnen aanbieden worden jaarlijks verschillende percentages van de druiven Merlot, Cabernet sauvignon en Cabernet Franc gecombineerd. Traditionele barrique-rijping (kleine eiken vaten) wordt gecombineerd met moderne vinificatie waardoor deze wijn zich onderscheidt. Hij is vroeger op dronk en is fruitiger.
In de Haut-Médoc heeft men sinds 1855 een buitencategorie/classificatie ingesteld van Grand cru classé-wijnen. Buiten deze categorie vielen chateau’s die zich door betere kwaliteit onderscheidden van de rest van Haut-Médoc. Voor deze ongeveer 38% van de totale Haut-Médoc-productie is een aparte classificatie ingesteld: Cru Bourgeois. In 2003 is een nieuwe indeling gemaakt op basis van terroir, quality-control, vinificatietechnieken en geschiedenis. Er is helaas wel een groot kwaliteitsverschil binnen deze groep wijnen. Tour St. Joseph is een klein chateau dat jaarlijks een fruitige, complexe wijn probeert te produceren om zich op een positieve manier te onderscheiden.
|